Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği

Rekonstruksiyon Çalışmaları

Geçmiş dönemde yaşamış olan hayvanları, bitkileri ve bu canlıların yaşadığı paleoekolojik ortamı daha iyi gözlemleyebilmek için bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda bulunan kalıntılardan eksik olan parçaların anatomisine uygun bir şekilde, restorasyon ve mülaj yöntemleriyle canlının tam iskelet formunun ayaklandırılması sağlanmaktadır. Örneğin elimizde bir ön-kol ve kafatası fosili varsa, bu canlının tür tanımlamasını yapıp, geriye kalan iskelet bölgeleri elimizde olmasa bile ilgili makalelerden ölçüm alınarak restorasyon ve mülaj çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar özetle şu şekilde gerçekleşmektedir;

1) Fosil lokalitelerinde canlı kalıntıları tespit edilir.
2) Tespit edilen fosillerin açılması sırasında güneş, yağmur ve oksijen gibi fosile hasar verecek çevresel etkenlerden korunmaları sağlanır.
3) Fosile zarar verecek bu etkenlerden korunması için fosilin hassasiyetine göre bir takım kimyasal maddeler (saf aseton/paraloid karışımı gibi) fosil üzerinde kullanılır.
4) Fosilin çıkarılma işleminde fotoğraflama ve numaralandırma işlemi gerçekleştirilir. 
5) Eğer fosil çok hassas ve kırılgan yapıdaysa alçı-ceket yöntemi kullanılır.
6) Çıkarılmaya hazır fosilin sediman altında kalan parçasının anatomik yapısını bildiğimiz için fosil mantar görünümünü alacak şekilde kazı işlemi yapılır ve fosil çıkarılır.
7) Gerekli mülaj ve restorasyon çalışmaları için fosiller laboratuvara götürülür.
8) Laboratuvarda hazır hale gelen fosillerin kalıp işlemleri için çeşitli kimyasal maddelerin karışımı sağlanır ve fosillerin kalıpları alınır.
9) Bu yapılan kalıplardan fosillerin imitasyonu üretilir.

Bu çalışmalar genellikle omurgalı canlılarda yapılmaktadır. Çünkü omurgalı canlıların tüm kemiklerinin insitu şeklinde fosilleşmesi çok nadir gerçekleşmektedir. Omurgalı canlılar çok aktif hareket ettiklerinden ve fosilleşmeye uygun alanlarda ölmeleri düşük ihtimalde olduğundan dolayı tam iskelet formunda fosilleşme olasılığı düşüktür. Bu canlıların iskelet sisteminde çift yönlü simetrik yapıları mevcuttur. Sağ ya da sol ayrımı yapılmaksızın bulunan herhangi bir fosil parçasının eksik olan diğer parçası, aslına eştir. Çünkü tam iskelet pozisyonun dikey ayrımından sağ ve sol parçaların osteometrik ölçümleri birbirine eş değerdir. Örneğin elimizde sağ ön-kol kemiğinin sol tarafı yoksa sağ ön-kol kemiğinin osteometrik ölçümleriyle sol tarafı yapılır ve yalnızca eklem ile kas tutunma yüzeylerinin yerleri değiştirilir. Bu örnekler hazırlanırken farklı kalıp alma metotlarıyla birlikte çeşitli materyallerden örnekler elde edilmiştir. Örneğin kalıptan çıkarılan malzemelerin farklı maddelerden (alçı, kil, plasterin, polyester, reçine, slikon, mermer tozu vb. gibi) yapımı sağlanmıştır.

Cins/tür ayrımı yapılmış fosillerin rekonstrüksiyonları, dünyadaki diğer müze ve sanat galerilerindeki örneklerle takas edilmektedir. Böylece envanterimizde olmayan çeşitli örnekler de koleksiyonumuza eklenmektedir. 

Destek Hattı